Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν, κοντά στο σπάσιμο κάτω από τα 2.300 δολάρια καθώς η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια μειώνεται

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο ασιατικό εμπόριο την Τρίτη, επεκτείνοντας τις απώλειες στη διάρκεια της νύχτας, καθώς η χαλάρωση των ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή εξουδετέρωσε το κίτρινο μέταλλο της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια.

Αυτή η διαπραγμάτευση άφησε επίσης τον χρυσό πιο ευάλωτο στην πρόσφατη άνοδο του δολαρίου, ενώ η προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των αμερικανικών επιτοκίων παρουσίασε περισσότερες πιέσεις στις τιμές για τον χρυσό.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,9% στα 2.305,14 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο υποχώρησαν 1,1% στα 2.319,70 δολάρια η ουγγιά στις 00:45 ET (04:45 GMT). Οι τιμές spot διαπραγματεύονταν τώρα πολύ κάτω από το υψηλό ρεκόρ των περίπου 2.430 δολαρίων η ουγγιά που σημειώθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο.

Χαλάρωση των εντάσεων M.East, οι προοπτικές των επιτοκίων πιέζουν τις τιμές του χρυσού
Οι αυξανόμενες ελπίδες ότι η σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω είδαν τους εμπόρους να αρχίζουν να αποτιμούν τα ασφάλιστρα κινδύνου από τις τιμές των εμπορευμάτων.

Ο χρυσός ήταν βασικός ωφελούμενος της αυξημένης ζήτησης για ασφαλή καταφύγια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού το Ιράν και το Ισραήλ πραγματοποίησαν πλήγματα το ένα εναντίον του άλλου. Αλλά μετά την τελευταία επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, οι αναφορές υποδηλώνουν ότι η Τεχεράνη δεν επιζητούσε άμεσα αντίποινα.

Αυτή η πιθανή αποκλιμάκωση εξουδετέρωσε τη ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο για χρυσό.

Η χαλάρωση της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια κατέστησε επίσης τον χρυσό πιο ευάλωτο στις προοπτικές για τα επιτόκια των ΗΠΑ υψηλότερα για μακροχρόνια, ειδικά μετά από επιθετικά μηνύματα της Federal Reserve και κολλώδεις μετρήσεις για τον πληθωρισμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τα υψηλότερα επιτόκια προοιωνίζονται άσχημα για τον χρυσό, δεδομένου ότι αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα βυθίστηκαν επίσης την Τρίτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας υποχώρησαν 0,9% στα 922,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου υποχώρησαν 0,8% στα 27,017 δολάρια η ουγγιά.

Οι ευρύτερες τιμές μετάλλων πιέστηκαν επίσης από την ανθεκτικότητα του δολαρίου, το οποίο παρέμεινε κοντά στα υψηλά άνω των πέντε μηνών.

Οι τιμές του χαλκού και του αλουμινίου υποχωρούν από τα πρόσφατα υψηλά
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν από σχεδόν υψηλά δύο ετών την Τρίτη, αφού η κορυφαία παραγωγός Χιλή δήλωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή στην κρατική εξόρυξη Kodelco φέτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησαν 1,2% στα 9.749,50 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα υποχώρησαν 1,1% στα 4,4343 δολάρια η λίβρα. Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν από σχεδόν υψηλά δύο ετών.

Οι προοπτικές της Χιλής αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις πρόσφατες προσδοκίες ότι οι παγκόσμιες προμήθειες χαλκού θα ενισχυθούν εν μέσω αυστηρότερων κυρώσεων των ΗΠΑ στις ρωσικές εξαγωγές μετάλλων. Αυτή η ιδέα ήταν βασικός μοχλός για την αύξηση της τιμής του χαλκού τον περασμένο μήνα.

Οι τιμές του αλουμινίου παγιδεύτηκαν επίσης στη φρενίτιδα των πωλήσεων στα βιομηχανικά μέταλλα και βυθίστηκαν κατά 1% από τις πρόσφατες κορυφές 15 μηνών.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-slide-close-to-breaking-below-2300-as-safe-haven-demand-wanes-3390009


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →