Οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν τα 2.050 δολάρια εν μέσω ζήτησης για ασφαλές καταφύγιο και ελπίδες μείωσης επιτοκίων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο στο ασιατικό εμπόριο τη Δευτέρα, ανακτώντας τις περισσότερες απώλειες του νέου έτους καθώς οι επίμονες εντάσεις στη Μέση Ανατολή οδήγησαν σε ασφαλή καταφύγιο τη ζήτηση, ενώ οι έμποροι εξακολουθούσαν να επιμένουν για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve.

Το κίτρινο μέταλλο είδε αυξημένη ζήτηση καθώς η σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της ομάδας Χούτι που είναι ευθυγραμμισμένη με το Ιράν κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας μια πιθανή διάχυση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Οι μικτές αναγνώσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έδωσαν επίσης στους επενδυτές να διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα στοιχήματά τους ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024, γεγονός που κράτησε το δολάριο υποτονικό και ώθησε ορισμένες ροές σε περιουσιακά στοιχεία ευαίσθητα στα επιτόκια.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 2.053,88 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 2.057,85 δολάρια η ουγγιά στις 00:27 ET (05:27 GMT).

Περισσότερα στοιχεία της Fed είναι διαθέσιμα αυτήν την εβδομάδα, οι έμποροι διατηρούν τα στοιχήματα περικοπής Μαρτίου
Οι έμποροι φάνηκε να διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες τους ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, τουλάχιστον σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch. Το εργαλείο έδειξε ότι οι έμποροι τιμολογούν με πιθανότητα 70% για μείωση του Μαρτίου, από 64% πιθανότητα που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τα μικτά στοιχεία για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν αυτήν την ιδέα. Ενώ ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από τον αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών παραγωγού μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η εστίαση ήταν τώρα σε μια σειρά από ομιλίες από αξιωματούχους της Fed αυτή την εβδομάδα, οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις για τις προοπτικές της τράπεζας. Ωστόσο, αρκετοί από τους αξιωματούχους της Fed έχουν υποβαθμίσει τις ελπίδες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων είναι πιθανό να κρατήσει περιορισμένο το εύρος διαπραγμάτευσης χρυσού βραχυπρόθεσμα. Αλλά το κίτρινο μέταλλο πρόκειται να επωφεληθεί από τυχόν μειώσεις στα επιτόκια δανεισμού φέτος.

Οι τιμές του χαλκού ανακάμπτουν, αλλά η Κίνα βαθμολογεί την ψεύτικη πτώση των προοπτικών
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν απότομα τη Δευτέρα μετά το αδύναμο ξεκίνημα του νέου έτους, αν και τα αρνητικά μηνύματα από την Κίνα περιόρισαν τις προοπτικές για το κόκκινο μέταλλο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο αυξήθηκαν 0,8% στα 3,7648 δολάρια η λίβρα.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας κράτησε απροσδόκητα σε αναμονή τα μεσοπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού της τη Δευτέρα, υποδεικνύοντας ότι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χαλκού στον κόσμο είχε περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών και υποστήριξη μιας εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης.

Η κίνηση της Δευτέρας δείχνει επίσης ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στο βασικό επιτόκιο δανείων αναφοράς της Κίνας, προαναγγέλλοντας περιορισμένα επίπεδα νομισματικής τόνωσης για την οικονομία, η οποία μέχρι στιγμής έχει κάνει ελάχιστα για να στηρίξει την ανάπτυξη.

Τα κινεζικά εμπορικά στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν επίσης πτώση στις εισαγωγές χαλκού τον Δεκέμβριο, εν μέσω υψηλών αποθεμάτων και αυξημένης εγχώριας παραγωγής.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-cross-2050-amid-safehaven-demand-ratecut-hopes-3274200


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →